EGYSZERŰ recept zöldségfasírtra

Receptek / 26. 3. 2024

A zöldségekből készült ételek fontos részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek. Bár a legtöbben a zöldségeket főleg levesekben, köretként vagy saláták formájában fogyasztják, a zöldséges fogások ennél sokkal változatosabbak lehetnek. Nem hiszi? Próbálja ki gyors és EGYSZERŰ receptünket fetasajtos zöldségfasírtra!

EGYSZERŰ recept zöldségfasírtra

TARTALOM

Gyors és ízletes zöldséges étel

Tudta, hogy egy felnőtt embernek naponta mennyi gyümölcsöt és zöldséget kellene elfogyasztania? Nos, ez akár 400 gramm is lehet. A gyümölcsöket elsősorban délelőtt érdemes fogyasztani – a bennük lévő szénhidrátok energiával látják el a szervezetet. A zöldségeknek pedig minden főétkezés részét kellene képezniük. Kiváló forrásai a különféle, egészségre jótékony hatású anyagoknak – például vitaminoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak és rostoknak.

A zöldségek előnyei közé tartozik alacsony kalóriatartalmuk is. Éppen ezért sok diétás étrend alapját képezik. Ahhoz azonban, hogy fogyjunk, nem szükséges kizárólag salátákat ennünk. A zöldséges ételek rendkívül változatosak lehetnek, például zöldségfasírt formájában is elkészíthetők.

Recept zöldségfasírtra

A zöldségfasírt elkészítése gyors és egyszerű. Mindössze néhány alapanyagra van szükség, amelyekből néhány perc alatt elkészítheti ezt az ízletes zöldséges fogást.

  • 1 burgonya
  • 1 cukkini
  • 2 sárgarépa
  • 1 színes paprika
  • 1 salotta hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Friss fűszernövények
  • Dióliszt
  • Só, bors
  • Fetasajt

A receptben szereplő zöldségeket ízlés szerint vagy szezonálisan is variálhatja. Mi például céklával vagy petrezselyemgyökérrel is szívesen elkészítjük.

Ezekből az alapanyagokból körülbelül 10 darab zöldségfasírt készíthető.

Zöldségfasírt – elkészítés

A zöldségeket tisztítsa meg, majd reszelje le. A lereszelt zöldségeket keverje össze egy tálban az apróra vágott salottával, fokhagymával és fűszernövényekkel. Ízesítse sóval és borssal. Adjon hozzá annyi diólisztet, hogy a massza könnyen formázható legyen, de ne essen szét.

Helyezzen sütőpapírt egy tepsire. Formázzon fasírtokat, és tegyen a tetejükre fetasajt darabokat. Helyezze előmelegített sütőbe, és süsse aranybarnára – 180 fokon, körülbelül 20 percig.

Mivel tálaljuk a zöldségfasírtot

A zöldségfasírt mellé számos köretet választhatunk. Kiválóan illik hozzá a hummusz, zöldségpüré vagy frissen elkészített saláta, például hüvelyesekkel, quinoával vagy kuszkusszal. Húsvétkor akár burgonyasalátával is tálalhatja :). Ha szereti a hamburgert, próbálja ki a hagyományos húspogácsa helyett ezt a zöldségfasírtot.

Jó étvágyat!

Ha tetszik, oszd meg!

arrow-up