A kosár üres
Kiüríteni a kosarat
Tovább a pénztárhoz

Hogyan függ össze a fogyás és a meditáció?

Tanácsok az egészségért / 21. 11. 2020
Hogyan függ össze a fogyás és a meditáció?

Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy mit eszünk, és keveset arra, hogy hogyan eszünk. Több időt fordítunk a testmozgásra és keveset a tudatos pihenésre.

Meditáció és fogyás

Mindenki számára ismerős lehet a stressz. Az étkezés egy módja annak, hogy elmenekülj vagy elfelejtsd egy időre. Fogyni szeretnél, viszont amikor stresszes vagy, az emésztésed nem úgy működik, ahogy kellene, és az egész folyamat bonyolulttá és negatív töltésűvé válik.

Amikor az ember stresszes, a szervezete nagyobb ütemben kezd el kortizol hormont termelni. Ez fokozza a „zsíros” és cukros ételek utáni vágyat, és a hasi területen történő zsírraktározáshoz is köze van. A rendszeresen meditáló emberek kortizolszintje alacsonyabb. Ennek eredményeképpen jobban tudják kontrollálni, hogy mit esznek.

žena medituje

Egy tanulmány 2017-ben kimutatta, hogy a hagyományos fogyókúrás módszerek (szigorú diéta, testmozgás) csak rövid távon hatottak a súlycsökkentésre. Míg a helyes táplálkozás és a testmozgás kombinálása a tudatos technikákkal, például a meditációval, segített abban, hogy a súlycsökkentés hosszú távon is fenntartható legyen.

Az evés, mint meditáció

Meditáció alatt a legtöbb embernek egy keresztbe tett lábakkal, kinyújtott háttal ülő jógi jut eszébe, aki mantrákat mormol. Ma már azonban sokféle meditációt, illetve technikát ismerünk, amelyek fő célja, hogy csak arra figyeljünk, amit az adott pillanatban csinálunk.

Kezünket a szívre téve. Mikor volt utoljára olyan étkezés, amikor nem tévéztél, nem beszélgettél valakivel, nem olvastál valamit, nem dolgoztál? Mikor volt utoljára, hogy teljes figyelmedet az étkezésre fordítottad?

Az étkezést gyakran a stresszel való megküzdés eszközeként használjuk, a túlevés pedig kényszeres viselkedés eredménye. Azonban még csak nem is kell ebbe a „stresszes” csoportba tartoznod ahhoz, hogy a tudattalan evés problémát jelentsen számodra. Hiszen ha nem figyelsz eléggé az ételre, és különösen a testedre evés közben, honnan fogod tudni, hogy valóban eleget ettél-e? Honnan tudod, hogy a tested eleget evett, ha nem figyelsz rá?

Ezért a testsúlyod ellenőrzésére irányuló törekvésed egyik lépésének a tudatos étkezésnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy:

  • Kapcsolj ki mindent, ami elvonja a figyelmed evés közben. Tedd el a mobiltelefonodat, kapcsold ki a tévét és a számítógépet.
  • Ha társaságában eszel, beszélgessetek kellemes, pozitív témákról.
  • Figyelj az elfogyasztott étel ízére, színére, illatára: valóban ízlik-e, ami a tányérodon van, vagy csak öntudatlanul eszel?
  • Lassan egyél. Tarts szünetet a falatok között. Ez segít abban, hogy jobban eméssz, és abban is, hogy megállapítsd, mikor ettél már igazán eleget. Ha csak úgy zúdítod magadra az ételt, csak akkor fogod jóllakottnak érezni magad, amikor már tele vagy.

Kihívásnak hangzik? Úgy tűnik, hogy túl sok időt és fegyelmet igényel? Akkor kezdd el fokozatosan. Jelölj ki naponta egy étkezést, amikor így fogsz enni. Később ezt kiterjesztheted a nap többi étkezésére is. A legfontosabb, hogy légy kedves magadhoz, és ha hibázol, ne ostorozd magad emiatt. Minden új nap egy új esély arra, hogy jobban csináld!

jablko v miske, celé jablko, zdravá strava

facebook-icon