Sós palacsinta

Receptek / 21. 6. 2021
Sós palacsinta

Ha olyan egészséges ebédet keresel, amely garantáltan eltelít, valószínűleg a palacsinta nem az első választásod. Mi azonban ma a cukrot sóra és fűszerekre cseréltük, a fehér lisztet hajdinalisztre, a édes lekvárt pedig húsos töltelékre. A mi verziónk tehát egy teljes értékű ebéd, amely minden ínyencet örömmel fogad majd.

Hozzávalók:

Töltelékhez:

  • 50 g reszelt sajt (pl. gouda, eidami, ementáli stb.)
  • 500 g darált borjú- vagy marhahús
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál chilipaszta
  • 1 babérlevél
  • 1 pohár tejföl
  • Csipetnyi szerecsendió
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál őrölt édes paprika
  • ½ evőkanál finomliszt (a sűrítéshez)
  • Olaj
  • Fekete bors

A palacsintához:

  • 200 g hajdinaliszt
  • 2 M-es tojás
  • 500 ml tej
  • Egy csipet só

Elkészítés:

  • Palacsinta tészta elkészítése:
    Egy tálban alaposan keverjük össze a lisztet, a tojásokat, a tejet és a sót. Hagyjuk 15 percig pihenni, majd klasszikus módon süssük ki a palacsintákat serpenyőben, aranybarnára.

  • Töltelék elkészítése:
    Egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a darált húst, és süssük alaposan át. Tegyük hozzá a babérlevelet, a paradicsompürét, a szerecsendió-virágot, a fűszereket (édes paprika, só, bors), és alaposan keverjük össze. A főzés végén keverjünk hozzá 2 evőkanál tejfölt, majd vegyük ki a húst és a babérlevelet a serpenyőből.

  • Palacsinták töltése:
    Töltsük meg a palacsintákat a húsos keverékkel, szórjuk meg reszelt sajttal, és igény szerint adjunk hozzá egy teáskanálnyi tejföl-paprika keveréket. Tekerjük fel a palacsintákat.

  • Mártás elkészítése:
    A serpenyőben, ahol a húst készítettük, keverjük össze a maradék tejfölt az őrölt paprikával és a liszttel. Kissé forraljuk össze, és ezzel a mártással öntsük le a palacsintákat.

  • Sütés:
    Szórjuk meg a palacsintákat egy kevés reszelt sajttal, és tegyük az egészet a sütőbe rövid időre, amíg aranybarnára sül.

Jó étvágyat kívánunk!

facebook-icon