Ha olyan egészséges ebédet keresel, amely garantáltan eltelít, valószínűleg a palacsinta nem az első választásod. Mi azonban ma a cukrot sóra és fűszerekre cseréltük, a fehér lisztet hajdinalisztre, a édes lekvárt pedig húsos töltelékre. A mi verziónk tehát egy teljes értékű ebéd, amely minden ínyencet örömmel fogad majd.
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 50 g reszelt sajt (pl. gouda, eidami, ementáli stb.)
- 500 g darált borjú- vagy marhahús
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál chilipaszta
- 1 babérlevél
- 1 pohár tejföl
- Csipetnyi szerecsendió
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál őrölt édes paprika
- ½ evőkanál finomliszt (a sűrítéshez)
- Olaj
- Só
- Fekete bors
A palacsintához:
- 200 g hajdinaliszt
- 2 M-es tojás
- 500 ml tej
- Egy csipet só
Elkészítés:
Palacsinta tészta elkészítése:
Egy tálban alaposan keverjük össze a lisztet, a tojásokat, a tejet és a sót. Hagyjuk 15 percig pihenni, majd klasszikus módon süssük ki a palacsintákat serpenyőben, aranybarnára.Töltelék elkészítése:
Egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a darált húst, és süssük alaposan át. Tegyük hozzá a babérlevelet, a paradicsompürét, a szerecsendió-virágot, a fűszereket (édes paprika, só, bors), és alaposan keverjük össze. A főzés végén keverjünk hozzá 2 evőkanál tejfölt, majd vegyük ki a húst és a babérlevelet a serpenyőből.Palacsinták töltése:
Töltsük meg a palacsintákat a húsos keverékkel, szórjuk meg reszelt sajttal, és igény szerint adjunk hozzá egy teáskanálnyi tejföl-paprika keveréket. Tekerjük fel a palacsintákat.Mártás elkészítése:
A serpenyőben, ahol a húst készítettük, keverjük össze a maradék tejfölt az őrölt paprikával és a liszttel. Kissé forraljuk össze, és ezzel a mártással öntsük le a palacsintákat.Sütés:
Szórjuk meg a palacsintákat egy kevés reszelt sajttal, és tegyük az egészet a sütőbe rövid időre, amíg aranybarnára sül.