Szegedi gulyás recept pulykahúsból

Receptek / 2. 9. 2020
Szegedi gulyás recept pulykahúsból

Egy hagyományos finomság, amelyet azok számára alakítottunk át, akik a jól ismert klasszikus kevésbé kalóriadús változatát keresik. Kóstolja meg a szegedi gulyást pulykahússal az eredeti receptünk alapján!

Bár első pillantásra talán nem tűnik annak, a savanyú káposztának köszönhetően a szegedi gulyás valóban egészséges étel. Köretként ajánljuk a kovászos kenyeret vagy más egészségesebb alternatívát a hagyományos knédli helyett.

Szegedi gulyás – a nagymamák konyhájának hagyományos étele is lehet kevésbé kalóriadús

Sertéshús, savanyú káposzta, tejszín. Ehhez jön a házi, gőzön készült kelt knédli, és persze dupla adag, hogy a nagyi biztos lehessen benne, tényleg ízlik. Az eredeti szegedi gulyás receptje éppolyan egyszerű, mint a mi változatunké, azonban sokkal több kalóriát tartalmaz. Míg 100 gramm pulykahús körülbelül 120 kalóriát tartalmaz, addig a sertéslapocka kalóriatartalma majdnem háromszor annyi. A hús egyszerű cseréjével jelentősen csökkentheted az ebéded kalóriaértékét.

Miért érdemes a sertéshúst pulykahúsra cserélni a szegediben?

A hús fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, mivel magas fehérjetartalma és alacsony szénhidrátszintje miatt kedvelt. A hús fogyasztásával a szervezet értékes ásványi anyagokhoz – például vas, cink, szelén és foszfor –, esszenciális aminosavakhoz, valamint B-vitaminokhoz juthat.

Táplálkozási szempontból a sertéshúst „zsíros húsnak” tartják. Nagyobb mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, ezért nem ajánlott mindennapi rendszeres fogyasztásra. Az egészséges étrendnek heti több alkalommal inkább „sovány húsokat” kell tartalmaznia, amelyek alacsony zsírtartalmúak – például halat vagy baromfit.

A minőségi pulykahús: egészséges választás

A jó minőségű pulykahús átlagosan kevesebb mint 2% zsírt tartalmaz. Egy átlagos adag (150 g) 36 gramm fehérjét, 1,5 gramm zsírt és kevesebb mint 1 gramm szénhidrátot biztosít a szervezeted számára. Egy ilyen adag pulykahús elégetéséhez körülbelül 3600 lépést kell megtenned. Ugyanekkora adag sertéslapocka esetén ez a szám közel 9000. Még egy ok arra, hogy kipróbáld az egészségesebb szegedi gulyást a receptünk szerint! :) Az íze valóban kiváló, amit a Diéta Klasik programunk keretében elkészített szegedi gulyással elégedett ügyfeleink százai is igazolnak.

Lehet ízletes a szegedi gulyás tejszín és rántás nélkül?

Egyértelműen igen. Mielőtt a savanyú káposztát a fazékba tennéd, öblítsd le szűrőben folyó hideg víz alatt. Az öblítés enyhíti a káposzta erőteljes savanyú ízét. Így elkészítve a szegedi gulyás tejszín nélkül is ízletes lesz. Elég, ha főzés közben fűszerekkel, sóval és friss fűszernövényekkel ízesíted. A tejszín és a rántásra használt fehér liszt pedig csak felesleges kalóriák forrása.

Hogyan készítsünk szegedi gulyást pulykahúsból

Hozzávalók 2 adag szegedi gulyáshoz:

  • 300 g pulykamell
  • 500 g savanyú káposzta
  • 2 babérlevél
  • 3 szem szegfűbors
  • 2 evőkanál őrölt édes paprika
  • 2 kisebb hagyma vagy 1 nagyobb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • Só és fekete bors ízlés szerint
  • 1/2 teáskanál oregánó
  • 1 chili paprika, ha szereted a csípőset

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és egy fazékban az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott pulykahúst, és aranybarnára sütjük. Megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket és a savanyú káposztát. Körülbelül 10 percig pároljuk, időnként megkeverjük, és ha szükséges, egy kevés vizet adunk hozzá. Addig pároljuk, amíg a hús teljesen megpuhul.

Tálalás:

Kovászos vagy gluténmentes knédlivel kínáljuk.

Tippünk:

Ebből a receptből könnyedén elkészítheted a szegedi gulyás vegán változatát is. Egyszerűen cseréld le a húst szójakockára, tempehre vagy seitanra.

Egészségesebb köretek a szegedi gulyáshoz

Ha egészségesebb köretre vágysz, amely hasonlít a klasszikusra, próbáld ki a kovászos knédlit, amely tönköly- vagy teljes kiőrlésű lisztből készült. Egyesek burgonyával vagy kovászos kenyérrel kínálják a szegedi gulyást. Egy jól fűszerezett szegedi gulyás akár köret nélkül is tökéletesen megállja a helyét.

A gőzön készült kelt knédli: egy időtálló klasszikus

Időnként nyugodtan élvezheted ezt a hagyományos finomságot lelkiismeretfurdalás nélkül, akárcsak a klasszikus sertéshúsos szegedi gulyást. De ha egyszer megkóstolod a receptünk alapján készült változatot, valószínűleg mást már nem is akarsz majd! :)

Nincs időd főzni?

Rendelj kiegyensúlyozott étrendet, amelyet táplálkozási szakértők állítottak össze! A KLASSZIKUS DIÉTA programunk keretében egész napra ízletes és alacsony kalóriatartalmú ételeket készítünk neked. Az ebédhez például mennyei, pulykahúsból készült, alacsony kalóriatartalmú szegedi gulyást kapsz, valamint más, kalóriában és tápanyagokban kiegyensúlyozott fogásokat az aktuális menü szerint.

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/turkey#benefits https://www.healthline.com/nutrition/foods/pork#nutrition

Képek
: EASYDIET, Canva

facebook-icon